Културни забележителности

След Освобождението е построено училището, а първите даскали били Велчо Николов от Мездра и жена от Враца, чието име било забравено.


В края на 1927 година кметският наместник Пешо Карашлийски започва строежа на въжен мост над Искър, който е завършен от следващия кмет Стоян Коцев. Той настлал две от улиците с калдъръм. През 1936 година е построена централата на Тодор Балабанов.


Читалище „Светлина” е основано на 19 февруари 1931 година от група прогресивни местни младежи. Председателката Люба Станева и ентусиастите минавали през всички къщи, събирали художествени и научни книги от хората и сложили началото на библиотеката. Още в първите години създали самодейна театрална трупа. Читалището развива активна дейност – четат се най-различни беседи – здравни, научно-популярни, културни... 

Някъде към 1956 година в селото започват да се прожектират филми всеки вторник и петък. Интересът е бил голям, но киното отмряло от самосебе си.

Заслуга за прославата на Брусен има женската певческа група към читалището. Съществувала докъм 1989 година, след което е прекъснала дейността си. Възстановена била през 2004 година с нови попълнения и продължава отново да радва своята и чужда публика с изпълненията си.

Днес в народен хор „Детелини” участват 17 певици и тупанджията Николай Трифонов. Най-възрастната певица е на 75, а най-младата на 30 години. 

 

Местната библиотека е възобновена от 6 години, благодарение на кмета Константин Христов. Разполага с 4 300 книги. В сградата на библиотеката са подредени богат етнографски кът и сбирка от народни носии. Всички са дарени от местни жители. Голямата атракция е стар грамофон.


През 2002 година е построен параклисът „Свети Йоан Кръстител”.

 

 

В по- новата история на селото голямо развитие получават различните спортове, особено футболът, волейболът и народните борби на празници.Заслуга за развитието на футбола има Христо Цолов Лилов, който е офицер, служил във Враца. В годините около 1930 донася футболни топки и разяснява правилата на играта. Изграден е футболен отбор на име "Тронбон", а впоследствие "Ботев". В годините 1940-1950 се организират много футболни срещи, изграден е и юношески отбор през 1948 г., който се отличава с много добра подготовка. Големи изяви във футбола са имали следните играчи: Гено и Цоло Митови, Цоло Стоянов, Гето Доцов и т.н.

На последното си участие брусненци завоюваха с прекрасна игра в повечето от мачовете си 4-то място на турнира и си спечелиха много привърженици на своя страна. От известно време насам кметсвото в с. Брусен и съселчани обмислят да се възроди футбола и отбора в селото и да се върне там където му е мястото...на върха!