Фолклор

На много религиозни празници се правят оброци. Такива оброци има в "Потока", "Равнището" и местността "Лозята", при моста на река Искър и при останките на манастира или т.нар. латинска черкова. Последният оброк се обслужва в продължение на години от родовете Пърчови и Джурковци, като характерното за този оброк е, че за направата му специално са отглеждани мъжки шилета и кози.

 

На празника "Водици" стопаните впрягат  в колата юниците и малачетата, за да бъдат най- добрите помощници в работата на къра. Вярвало се е, че именно на този ден животните се приучават най- бързо и лесно да се впрягат и затова всички спазвали тази традиция. Днес е забравена и много малко хора се сещат за нея.

 

Бабин ден - някога, когато не е имало лекарки и акушерки, и настъпи време булката да ражда, помощник й се явява една определена възрастна жена, която изражда бебето, или както се е наричало, бабува на родилката, отрязва пъпната връв със сърп, изкъпва го и го предава  на родилката и свекървата.

Този обичай е практикуван в  селото някъде до 1935-1940 година. От тогава и до днес, всяка година на 21 януари се празнува Бабинден и бабата се приготвя  за среща с невестите, а те от своя страна месят обредни хлябове, кравайчета, готвят печено месо и приготвят подарък. Задължително на бабата се подарява сапун, кърпа и още нещо по избор. Тя пък от своя страна пожелава здраве и живот на децата и техните майки и сядат заедно на празнична трапеза.